Dornier Wal Documentation Center
menu
   Home
   News
   Films
   Photos
   Contact
   Impressum
   Links
 
 
   Chinese
Chinese
   Deutsch
Deutsch
   Español
Español
Nederlands
   Italiano
Italiano
   Farsi
Farsi
Indonesian
   Français
Francais
   Norsk
Norsk
   Japanese
Japanese
   English
English
Português
   Russian
Russian
   Tagalog
Filipino
United Arab Emirates
 
Italiano
 
     
 

Boekbespreking: Dornier Wal a Light coming over the Sea (Part 2)

Boudewijn Büch vertelde eens, dat de vliegboten pijlen afschoten voor de toekomstige claim op Neu-Schwabenland! Ook interessant is de beschrijving van de inzet van de vliegboot in het civiele luchtvaartverkeer in het Middellandse Zeebekken, Zuid Amerika. Hierbij deed de boot zijn naam Wal(= -vis) eer aan, daar de passagiers door een luik bovenop de boot naar binnen gingen. Wat een heerlijk gevoel moet het toch  geweest zijn de Italiaanse kust of de Griekse eilanden met een gangetje van 180 km per uur en met een aperitief in de hand laag over het water vliegend te bewonderen.

 
 
genova
 
 
De passagierswal VIII van de SANA op het strand van Tirrenia niet ver van Marina di Pisa Maar ook in de civiele luchtvaart is er wat Nederlandse luchtvaarthistorie, op Curaçao werden in 1925 de eerste beide eerste passagiersvliegboten Atlantico en Pacifico voor vertrek naar Colombia geassembleerd. Tenslotte wordt kort de levensloop van meer dan 300 Wals verteld en komt men tot de slotsom dat het boek, zoals het in een Engelstalige recensie stond, a very good read is. Voor de Nederlandstalige lezer is in 2005 het marineblauwe Bijboek Een herinnering aan de Nederlandse Zeevliegers uitgegeven,dat pregnant nog eens de historie van de Nederlandse zeevliegers beschrijft.
 
 
d16
 
 
“Area possiedo Ac Mare”: zowel in de lucht als ter zee ben ik meester, de interessante wapenspreuk van de vliegende fregatten van de Marineluchtvaartdienst. In het Bijboek is een uniek verslag opgenomen van de toenmalige luitenant ter zee  Vlieger der 2de klasse Step Rombeek  van een tocht met twee Groepen Dornier Wal zeevliegtuigen van Soerabaja naar Neerlands eerste twaalfde provincie Celebes en de oliehavens Balikpapan en Tarakan. Vol trots werd hierin opgemerkt dat onze Zeevliegtuigen veel groter zijn dan die van de KLM.................... Dit verslag is nu na vele omzwervingen door de Verenigde Staten teruggekomen naar Europa.
Met het boek  in het Engels over de Dornier Wal vliegboot wordt een vergeten deel van de Europese luchtvaartgeschiedenis internationaal ontsloten. Over het boek worden regelmatig presentaties met films en of dia’s gehouden.
 
 
boek vliegboot
 
agenda